LA RELLA
 

L’IECBV presenta l’edició 35 de LA RELLA amb una conferència sobre les més recents investigacions i la museïtzació del Portus Ilicitanus de Santa Pola

 
Jueves 17 de noviembre de 2022 0 comentarios
 

L’anuari de recerca i divulgació en valencià sobre el Baix Vinalopó de l’IECBV compta al número 35 amb un article sobre la gestió de la zona portuària romana i com s’ha obert al públic amb tècniques de realitat virtual per apropar el coneixement a veïns i visitants.
{{}}

17/11/22. L’Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó (IECBV) presenta com cada any al mes de novembre el seu anuari LA RELLA, un compendi d’articles de recerca i divulgació científica majoritàriament inèdits sobre el patrimoni de la comarca i el seu entorn, en el qual han participat una trentena d’autors amb diverses formacions (arqueòlegs, historiadors, físics, biòlegs, economistes, filòlegs, etc.). Cada edició de LA RELLA pretén endinsar-se amb rigor en la nostra història i el nostre entorn, contribuir a la reflexió al voltant de la nostra identitat, recolzar l’ús de la nostra llengua en l’àmbit acadèmic i difondre el coneixement. Es tracta de l’única publicació periòdica editada íntegrament en valencià a la comarca, i compleix enguany 35 edicions. LA RELLA es pot adquirir associant-se a l’IECBV o bé a les llibreries Séneca i Ali-i-Truc d’Elx al preu de 20 euros.

La presentació de la revista a Santa Pola tindrà lloc el dijous 17 de novembre a partir de les 20 hores, en la biblioteca central de la Casa de Cultura, amb la conferència «El Portus Ilicitanus (Santa Pola): investigacions recents i socialització del coneixement» a càrrec dels historiadors i docents de la Universitat d’Alacant Juan Francisco Álvarez Tortosa, Daniel Mateo Corredor, Daniel Tejerina Antón, Jaime Molina Vidal i de María José Cerdá Bertomeu, directora del Museu del Mar de Santa Pola. Es tracta d’una exposició sobre les investigacions historicoarqueològiques dutes a terme al voltant dels jaciments de La Picola, el Portus Ilicitanus i el conjunt portuari romà, i la seua recent museïtzació amb tècniques innovadores com ara la realitat virtual.
L’anuari de 2022 està il·lustrat per l’artista de l’Índia Shami Mendiratta, un pintor de renom mundial establit a Santa Pola des del seu casament en 1999 amb Maribel López-Ojeda, propietària de Villa Adelaida. Les pintures que il·lustren LA RELLA provenen d’aquest edifici de 1910 de l’arquitecte Marcel·lià Coquillat i Llofriu, declarat Bé de Rellevància Local. Shami Mendiratta participarà en la presentació amb l’assistència d’una intèrpret d’anglés.

Presentació a Crevillent

A banda d’aquest article, LA RELLA compta amb altra desena d’articles, entre els quals es troba el dels arqueòlegs Daniel Belmonte, Ana Satorre i F. Javier Molina, que commemoren els dos-cents anys del naixement de Juan Vilanova y Piera, naturalista valencià que és considerat el pare de la prehistòria moderna i que va recórrer la nostra geografia a finals del segle XIX documentant troballes de nous fòssils, coves i serres fins aleshores no descrits. L’exposició d’aquest treball es durà a terme a Crevillent el dijous 24 de novembre a les 19.30 hores, coincidint també amb la presentació d’un audiovisual inèdit sobre Vilanova y Piera, i comptarà amb la presència del geòleg i exsecretari d’Estat d’Universitats Salvador Ordóñez, expert de primer nivell en la matèria.

Contingut de l’anuari i altres autors

A més dels articles que s’exposaran als actes de presentació de la revista, aquest número de LA RELLA compta amb els següents treballs:

˗ Anna M Álvarez Fortes exposa els resultats d’una tasca de mineria de dades al voltant del convent de La Mercé – Les Clarisses d’Elx, i de les qüestions que sabem i ens queden per descobrir sobre l’Orde dels Mercedaris a Elx.

˗ L’historiador Carlos Cárdenas Blesa reflexiona sobre els intents de consolidar una identitat valencianista al segle XX sobre l’estructuració del territori i la gestió de les fronteres lingüístiques i territorials defensant l’ús de les comarques enfront de les províncies.

˗ Joan Castaño García, historiador, traça un recorregut històric pels comptats moments en què la Festa d’Elx s’ha suspés en els segles XIX-XXI, per epidèmies de febra groga o còlera morbo, un terratrémol a 1829 que va provocar danys a Santa Maria, la Guerra de Melilla el 1909 o l’incendi de la basílica a 1936, la Guerra Civil i, naturalment, la Covid-19.

˗ Bernat Garrido i Domènech, graduat en Llengua i Literatura Catalanes, signa una interessant investigació sobre el canvi de llengua a Asp i com, entre els segles XVII i XVIII, s’hi va substituir l’ús del valencià pel castellà.

˗ Sonia Gutiérrez Lloret, Antonio García Menárguez i Víctor Cañavate Castejón detallen les troballes arqueològiques d’època romana localitzades a Guardamar del Segura, al Moncaio i la torre del Descarregador.

˗ El biòleg Vicent Sansano Belso fa una pedagògica explicació d’allò en què resideix el valor dels horts de palmeres d’Elx. L’autor determina els criteris que ha de tenir la seua conservació, amb els usos i el model de gestió que hauria de garantir la seua supervivència.

˗ També Joan Antoni Oltra, membre de Volem Palmerar i exregidor i exdiputat autonòmic d’EU, reflexiona sobre el palmerar d’Elx amb una anàlisi de la nova llei de Protecció i Promoció del Palmerar d’Elx, de 2021, i una reflexió sobre l’anterior llei de 1986.

˗ El col·leccionista, investigador i comissari d’exposicions José Manuel Solá González documenta la història i el llegat de «Foto Gonzálvez Elche», l’estudi de fotografia d’Eduardo Gonzálvez Alonso i Antonio Gonzálvez Mateu, el treball dels quals va retratar la societat i els costums locals del segle XX.

˗ Finalment, LA RELLA inclou també un apartat de Materials per a l’ensenyament, en què la comunitat educativa comparteix recursos didàctics. Enguany es publica un article dels professors de l’IES Cayetano Sempere Guillermo Latour i Ivan Quesada sobre l’aplicació de l’àmbit sociolingüístic com a forma de treball cooperatiu en les matèries Geografia i Història, Castellà i Valencià, un sistema que s’està estenent progressivament a l’educació secundària autonòmica.

 

Comparte este artículo

 
 
 

Comentarios

 
 

 

CARTAS AL DIRECTOR

PACO, NOSOTROS SEREMOS TU MEMORIA
Roque Miguel Alemañ Bonet 13 de septiembre de 2022
A LAS TRABAJADORAS SOCIALES DE SANTA POLA
Carlos A. Pinto 23 de diciembre de 2020
A ROBERTO LÓPEZ
María del Carmen López Pomares 23 de diciembre de 2020
CUANDO EL KARMA EMPIEZA A DEVOLVER A CADA UNO LO SUYO
Roque Miguel Alemañ Bonet 20 de noviembre de 2020
OBITUARIO JULIO BAEZA
Manuel Ortuño Cerdá-Cerdá 20 de noviembre de 2020

Periódico Santa Pola © Copyright 2016, todos los derechos reservados.

Diseño: Baluarte Comunicación s.l.